ГО "Мукачівське міське товариство
"Інваліди дитинства"

Субота, 20.04.2024, 09:48

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2013 » Травень » 10 » Мати Божа Фатімська
23:35
Мати Божа Фатімська

Травень - найтепліший і найкращий серед весняних місяців -  здавна присвячений Пресвятій Богородиці. У цей час на Її честь відправляються особливі травневі богослужіння (вони почали розвиватися з XVII століття, а стали загальноприйнятими в XIX ст.). У травні згадуємо і про об’явлення Діви Марії поблизу португальського містечка Фатіма. Одкровення, пов'язане з цими об’явленнями, мало великий вплив на релігійне життя в усьому світі, а особливо - в Росії.

Близько полудня 13 травня 1917 року Матір Божа вперше з'явилася трьом пастушкам - Луції, Гіацинті і Франциску, що гнали на пасовище стадо овець порослою дубами і оливками долиною, яку місцеві жителі називали Кова-да-Ірія. Пресвята Діва попросила дітей приходити на те ж місце 13-го числа кожного місяця. Передане їм послання містило заклик до покаяння за щоденно скоєні гріхи, до молитви на Розарію в тих же намірах і до посвячення світу Її Непорочному Серцю. При кожному черговому відвідуванні найсолодша Діва наполягала на щоденній молитві на Розарію.

У серпні Пресвята Богородиця пообіцяла підтвердити правдивість Своїх об’явлень видимим знаменням. Мати Божа постійно закликала дітей молитися про навернення грішників, чинити в цих намірах добрі справи і молитися Розарій. 13 жовтня, під час останнього фатімського об’явлення, відбулося чудо - так званий «танець сонця». Свідками цього стали десятки тисяч людей, які спеціально зібралися в Кова-да-Ірія; цей феномен можна було спостерігати за багато кілометрів від епіцентру подій. Пресвята Діва назвала Себе тоді Царицею Розарію, а потім додала: «Необхідно, щоб люди наверталися, щоб вони покаялись у своїх гріхах ... Щоб більше не ображали нашого Господа, Якого і так зневажають безмірно ».

Діва Марія також сказала  10-річній Луції три так званих «таємниці». Друга з них, оголошена 13 липня, носила характер пророцтва. Богородиця говорила про швидке закінчення Першої світової війни, початок нової війни, якщо люди не покаються, і про виняткове значення цих подій у Росії XX століття:

 «Ви бачили пекло, куди відправляються душі бідних грішників. Щоб врятувати їх, Бог хоче встановити у світі культ Мого Непорочного Серця. Якщо люди виконають сказане мною, багато душ врятується і настане мирний час. Війна скоро закінчиться. Але якщо вони не перестануть ображати Бога, почнеться ще жахливіша війна. Коли  побачите ніч, осяяну незвичайним світлом, знайте, що це великий Божий знак того, що Він готовий покарати світ за злодіяння за допомогою війни, голоду,  гонінь на Церкву і Святішого Отця [Ред.: Незвичайне північне сяйво і справді спостерігалося у багатьох країнах Європи і ряді регіонів Північної Америки в ніч з 24 на 25 січня 1938]. Щоб запобігти цьому, я прийшла просити про присвячення Росії моєму Непорочному Серцю і про Святе Причастя, як винагороду за гріхи, в першу суботу місяця. Якщо мої прохання будуть почуті, Росія навернеться і настане мирний час. Якщо ж ні, то вона поширить свої помилки по всьому світу,  викликаючи війни і гоніння на Церкву. Добрі люди будуть страчені, Святіший Отець багато страждатиме, деякі народи буде знищено. Врешті-решт, Моє Непорочне Серце восторжествує. Святіший Отець присвятить Росію мені,  вона навернеться, і частково мирний час буде дарований для світу ».

Папа Пій XII свого часу висвячений на єпископа саме 13 травня 1917, тобто в перший день Фатімських об’явлень, 31 жовтня 1942 присвятив Непорочному Серцю Марії все людство, і в першу чергу  «ті народи, про які Мати Божа Фатімська особливим чином згадувала». Йоан Павло II, відвідавши Фатіму в 1982 р., щоб подякувати Богородиці за чудесне спасіння під час замаху Алі Агджі на його життя (замах мав місце знову ж таки 13 травня в 1981 р.), побажав оновити цю посвяту, і зробив це словами наступної молитви: «О Матір людства і всіх народів! Тобі відомі їх скорботи і надії. Ти, Чиє материнське серце настільки чутливе до всіх перипетій боротьби між добром і злом, між світлом і темрявою, яка розгортається в сучасному світі, почуй наші благання, звернені у Святому Дусі до потаємних глибин Твого Серця, і прийми під Твій покров любові, покров Матері та Слугині Господньої, весь людський рід, весь світ, який ми ввіряємо Тобі і присвячуємо, відчуваючи тривогу за його долю в часі та у вічності. Особливим чином ми поручаємо Тобі та присвячуємо тих людей і народи, які  цього найбільше потребують ... Прийми нашу смиренну надію і наше посвячення! ».

У неділю, 25 березня 1984 р., в ході церемонії закінчення Ювілейного Року Відкуплення, Йоан Павло II вирішив ще раз оновити присвячення світу Непорочному Серцю Марії. Святіший Отець повторив те, що було вже зроблене у Фатімі в 1982 р., і особливим чином просив про небесну опіку над Росією. Єпископи усього світу, духовно солідарні з Папою, одночасно повторювали слова цієї  молитви.

 «Третій секрет» Фатіми був офіційно оприлюднений лише у ювілейному 2000 році. У тому далекому 1917-му році перед маленькою Луцією постала наступна картина: «Після двох частин, які я вже пояснила, ліворуч від Божої Матері і трохи вище, ми побачили Ангела з вогненним мечем в лівій руці. Палаючи, меч вивергав язики полум'я, які могли б спалити всю Землю, але вони гасли, торкаючись прекрасного сяйва, яке Божа Матір випромінювала назустріч їм зі своєї правої руки. Вказуючи на землю правою рукою, Ангел сказав гучним голосом: «Покайтеся, покайтеся, покайтеся!' Ми побачили в нескінченно яскравому світлі, чим є Бог - щось подібне до того, як зображення людей з'являються в дзеркалі, коли вони проходять перед ним; єпископа, одягненого в біле, - нам здалося, що це був Святіший Отець. Там були й інші єпископи, священики, вірні - чоловіки і жінки. Вони піднімалися  на гору, на вершині якої був великий Хрест з необтесаних стовбурів коркового дерева. Перш ніж потрапити туди, Святіший Отець пройшов через велике напівзруйноване місто. Він ішов, зупиняючись, страждаючи від болю і горя, і молячись за душі тих, чиї тіла він зустрічав на своєму шляху. Досягнувши вершини гори, на колінах біля підніжжя Хреста Папа був убитий групою солдатів, які влучали в нього кулями і стрілами. Таким же чином там померли один за одним інші єпископи, священики та віруючі - чоловіки і жінки, миряни різних чинів і станів. З обох сторін Хреста стояли двоє Ангелів, кожен із кришталевою чашею в руці, в яку вони збирали кров мучеників, окропляючи нею душі, які прокладали свій шлях до Бога ».

У коментарі кардинала Йозефа Ратцінґера (у 2000 р. - голова Конгрегації віровчення, нині - Папа Бенедикт XVI) зазначалося, що це бачення Луції ніби підводить підсумок на сумному шляху Церкви в XX столітті, її сходженні на Голгофу.

 «Третій секрет» слід інтерпретувати в символічному ключі. Ангел з мечем, що стоїть по лівій стороні Марії, нагадує нам образ з Апокаліпсису. Це загроза навислого над світом суду. У той же час видіння вказує на силу,  здатну врятувати від загрозливої небезпеки -  сяючий образ Марії і заклик до покаяння.

Наступні сцени видіння ще виразніше вказують на його символічний характер. Місце дії позначено трьома символами: крута гора, напівзруйноване місто і великий хрест. Гора і місто символізують місце, де розгортається людська історія. Це історія людського розвитку і одночасно небезпек та руйнувань, коли людина сама знищує справу своїх рук. На горі височіє хрест - мета і орієнтир людської історії.  Руйнування через хрест перетворюється на порятунок; Хрест - це символ бідності людської історії і одночасно - знамення надії.

Далі в об’явленні з'являються люди: єпископ в білому (за переконанням фатімської візіонерки - Папа), інші єпископи, священики, ченці та черниці, чоловіки і жінки. Все це символізує шлях Церкви як Хресний Путь за часів переслідувань і руйнувань. Це не що інше, як історія минулого століття, часу мучеників, страждань і переслідувань Церкви, свідків віри, двох світових і незліченних локальних воєн, що принесли величезні страждання людству. У важких часах для Церкви XX століття особливу роль відіграють Папи, починаючи від Пія X до Йоана Павла II. Всі вони брали участь в стражданнях минулого і намагалися йти через них шляхом, що веде до хреста, а останній в їхньому ряду і справді став жертвою кривавого замаху.

Папа Йоан Павло II, згадуючи про своє паломництво до Фатіми, куди він прибув «з розарієм в руках, ім'ям Марії на устах і гімном славослів'я на серці», щоб подякувати Богородиці за одужання після замаху, жертвою якого він став роком раніше, відзначив, що «Фатімські явища 1917 р. супроводжувалися ознаками, що стали точкою відліку для подій нашого століття і джерелом світла, здатного вияснити їх зміст. Марія, наша Небесна Матір, прийшла, щоб розбудити совість, явити справжній сенс життя, закликати до покаяння у гріхах, до духовної ревності, запалити душі любов'ю до Бога і  до ближніх. Марія поспішила нам на допомогу, бо, на жаль, дуже багато хто  хоче прийняти запрошення повернутися до Дому Отця, з яким звертається до них Син Божий. Зі Свого Фатімського санктуарію Марія і сьогодні звертається до нас все з тим же наполегливим материнським закликом: звернутися до Істини і Благодаті; приступати до святих  Таїнств - Сповіді та Євхаристії; в покаянному дусі відправляти богослужіння Непорочного Серця».

 

 В. Дегтярьов

За матеріалами: Sibcatholic

 

Категорія: Новини | Переглядів: 1455 | Додав: DudnikDC(Admin) | Теги: Мати Божа Фатімська | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Випадкове фото

Пошук

Форма входу